Gece Görüş Dürbünü Tarihçesi

Gece Görüş Dürbünü Tarihçesi

Gece görüş dürbünleri CRT monitörlerin başlangıcı ile birlikte çeşitli ülkelerin ( Fransız , Rus , Hollandalı ) bilim adamları  tarafından farklı dönemlerde farklı geliştirmeler yapılırken keşfedilmiş ve ilk olarak askeri amaçlarla kullanılmaya başlanmıştır.

Rus optiklerinin kalitesi özellikle Rus malı ürünlerin dünyada rağbet görmesine neden olmuştur. Daha sonrasında ABD merkezli firmalar görüntü geliştirme tüpü teknolojisi konusunda kaydettikleri gelişim ile Rus firmalarının en büyük rakipleri haline gelmişlerdir.

Gece görüş dürbünleri konusunda Bushnell ve Yukon sektörün iki öncü firmasıdır. Son dönemlerde Yukon firması yine kendisine bağlı farklı isimli firmalarla ( Sightmark ) piyasada pazar yarışında  öne geçmiştir. Yukon ve Bushnell üst segment  ürünlerini Rusya’da üretmeye devam ederken , alt segment ürünlerini Çin’de kurdukları fabrikalarında üretmeye başlamışlardır.

ABD de American Technologies Network , TexascOptic-Electronic Corp. ,   Varo ,  Litton EOS, Northrop Grumman , Nivisys Industries , Armasight, Inc. ve  ITT gibi şirketler gece görüş sektörünün lider firmalarıdır.   Özellikle ABD merkezli firmaların bir bölümü görüntü geliştirme tüplerini kendileri üretiyor iken ,ileri düzey askeri amaçlı ürün geliştirmelerinde ITT tarafından geliştirilen teknoloji kullanılmaktadır.   1935 yılında Sovyet bilim insanları yüksek hassasiyete sahip yarı saydam fotokatod üretimini başarmışlardır.

Panter gece görüş dürbünü
Mekanize Araçlar İçin Geliştirilen Modellerden Panter

Gece görüş teknolojileri tarihindeki en kritik aşamalardan biri bu buluş olmuştur. 1936 yılında Alman AEG firması ilk Kızılötesi gece görüş sistemlerini üretmek üzere çalışmalara başlamış ve Alman ordusu için tanksavar silahları ile beraber kullanmaya uygun başarılı ilk prototipini 1939 yılında üretmiştir. 1944 yılına gelindiğinde Panter adı verilen bu sistemlerin Kızılötesi destekli görüş mesafeleri yaklaşık 600 metre menzile ulaşmıştı. Panter   Daha geniş alanları Kızılötesi ışık kaynakları ile aydınlatabilmek için Kızılötesi reflektörler kullanılmaya başlandı. Kızılötesi Reflektör 1   Kızılötesi reflektör   Taşınabilir gece görüş dürbünlerinin ilk modellerinde kullanılan Kızılötesi ışık kaynakları oldukça büyük sayılırdı ( Büyük boy bir kavanoz gibiydi ) elbette bataryası da oldukça büyük sayılırdı. Taşınabilir Gece Görüş Dürbünü İlk Modelleri 1 Taşınabilir Gece  Görüş Dürbünü   Taşınabilir Gece Görüş Dürbünü İlk Modelleri 2 Taşınabilir Gece  Görüş Dürbünü   Ruslar aynı dönemde taşınabilir gece görüş dürbünlerinde farklı bir modellemeye gittiler , Kızılötesi aydınlatma ile dürbünü ( silahın üzerine bağlı halde ) birbirinden ayrı kullanmaya başladılar. Ruslar bu model ile 100 metrelik bir alanda görüş sağlamayı başarmışlardı. Taşınabilir Gece Görüş Dürbünü İlk Rus Modelleri 1   Taşınabilir Gece Görüş Dürbünü İlk Rus Modelleri 2   Taşınabilir Gece Görüş Dürbünü İlk Rus Modelleri 3 Taşınabilir Gece Görüş Dürbünü İlk Rus Modelleri     ABD ordusu ise aynı dönemde Karabinaları kullanmaya başlamıştır. Karabina 1  Karabina 2 Karabina   Vietnam savaşı sırasında M14 silahlar için geliştirilen AN/PAS  tüfek üzeri gece görüş dürbününün yanı sıra çift gözlü gece görüş dürbünü de ilk kez kullanılmaya başlanmıştır. Bu modellerde dürbünün ağırlığı 6 kg iken bataryasının ağırlığı 7 kg civarında idi.   AN - PAS 1 AN - PAS 2 AN / PAS   Alman ve İsviçre ordu birimleri de çift gözlü gece görüş dürbünü konusunda mesafe kat etmişler ve Ferro modelini geliştirmişlerdir. Ferro Ferro   1965 yılından sonra görüntü geliştirme tüplerinde kaydedilen aşama ile dürbün ebatları ve bataryaları  küçülürken görüntü kalitesi artmaya başlamıştı. Artık gece görüş teknolojileri konusunda meydan sadece iki süper güce kalmıştı. Rusların geliştirdiği NSPU modellerinde ağırlık 2,5 kilograma kadar inmişti. NSPU 1 NSPU 2 NSPU   1970 li yıllarda mikrokanal plakaların keşfi ile birlikte bu plakalar görüntü geliştirme tüplerinde kullanılmaya başlandı , bu plakalar ile görüntü geliştirme tüplerinin ışık kazanç oranı oldukça  arttı.   1980 li yıllarda ise Galyum Arsenit Fotokadot ve mikrokanal plakaların yanında kullanılmaya başlanan iyon bariyer filmleri ile gece görüş dürbünlerinde hem görüntü kalitesi arttırıldı hem de görüntü geliştirme tüplerinin ömrü uzatıldı.